Lönekalkylator för lättföretagare och egenanställda

Många undrar hur mycket det kostar att fakturera som lättföretagare eller egenanställd och hur mycket av fakturabeloppet man får i handen. Det är faktiskt rätt enkelt att beräkna!


Lönen för en lättföretagare beräknas på följande sätt:

Fakturabelopp (exkl. moms)

﹣ förskottsinnehållning enligt lättföretagarens personliga skattekort för löner

﹣ sjukförsäkring 1,34% + moms om lättföretagaren har FöPL-försäkring 

﹣ Invoicerys serviceavgift 6% (0% moms)


Exempel: Om fakturabeloppet är 1000 euro (och lättföretagaren inte fakturerar några utlägg, kilometerersättning eller traktamente), lättföretagarens skatteprocent är 20% och lättföretagaren har FöPL-försäkring*, får lättföretagaren 723,38 euro på sitt bankkonto.


*Observera att lättföretagaren själv skaffar och betalar för FöPL-försäkringen och andra försäkringar (undantaget ansvarsförsäkringen), men en del av dessa kostnader kan dras av som utgifter för förvärv av inkomst i skattedeklarationen. Läs mer här!


Lönen för en egenanställd beräknas på följande sätt:

Bruttolönen som faktureras

﹣ förskottsinnehållning enligt den egenanställdas personliga skattekort för löner

﹣ arbetstagarens delar av lagstadgad ArPL-försäkring och arbetslöshetspremien** (beloppen varierar beroende på åldern)


Exempel: Om bruttolönens del av fakturabeloppet är 1000 euro (och den egenanställda inte fakturerar några utlägg, dagtraktamenten eller kilometerersättningar), den egenanställda är 30 år gammal och hans/hennes skatteprocent är 20%, får hon/han 713,50 euro på sitt bankkonto.***


**Arbetslöshetspremien är 1,50% av bruttolönen år 2022. ArPL-försäkringen är 7,15% av bruttolönen för egenanställda i åldrarna 17-52 eller 63-67 samt 8,65% för egenanställda i åldrarna 53-62. 

***I slutkundens fakturabelopp läggs arbetsgivaravgifter och 8% serviceavgift till. En faktura som innehåller 1000 euros lön blir då 1310,22 euro. Även andra kostnader som är relaterade till anställningen faktureras av slutkunden. Försäkringar och arbetshälsovårdens lagstadgade del är dock inkluderade i Invoicerys serviceavgift. 


Vår tjänst innehåller inga extra kostnader eller dolda avgifter och du kan alltid kontakta vår kundtjänst för att få hjälp med faktureringen!